+372 5553 6525 info@blissest.com

Kuidas lahendada kiirelt väikeseid tervisemuresid?

Kas ootamatu tervisemure rikub plaane? Väikesed probleemid võivad tunduda tähtsusetud, ent mõjutavad oluliselt meie enesetunnet ja töövõimet. Toome sinuni efektiivsed kodused nipid, kuidas taastada suurepärane enesetunne ja tegutsemistahe. Igaüks on täheldanud, et isegi pärast sügavat rahulikku und võib ärgates olla kurk valus, kael kange või tabada mõni muu tervisemure. Tihtipeale ei ole võimalik kohe arstiga nõu pidada, kuid mure vajab lahendamist. Alljärgnevad kodused nipid pakuvad kiiret ja efektiivset leevendust nii esimestele külmetusnähtudele kui ka mõnele püsivale terviseprobleemile. Leevenda kurguvalu Tambi noa lameda küljega katki kuus küüslauguküünt ja sega need klaasi toasooja veega. Kurista selle seguga kurku hommikul ja õhtul. Paari päevaga täheldad kurguvalu kadumist, sest küüslaugus sisalduv allitsiin ja mikroelemendid stimuleerivad immuunsüsteemi tegevust. Värske küüslaugu mahl on antimikroobne – see rahustab põletikulisi kudesid ja tapab valu tekitavaid baktereid. Pea meeles, et vajalikud ained haiguse ennetamiseks ja leevendamiseks sisalduvad vaid värskes kuumutamata küüslaugus. Saa köha kontrolli alla Kui sind kimbutab kuiv köha, siis söö tumedat šokolaadi. Tume šokolaad sisaldab teobromiini ühendit, mis pärsib köhimist. Lisaks ei tekita šokolaad köharavimitele tüüpilist uimasust. Köha algstaadiumis on soovituslik võtta 500 mg C-vitamiini. Viimane tugevdab immuunsüsteemi ja aitab võidelda areneva köha vastu. Alanda palavikku Pärnaõite tugev põletikuvastane toime leevendab kõiki gripi ja külmetushaiguste vaevusi. Pärnaõietee joomine aitab reguleerida kehatemperatuuri, laiendab veresooni ja paneb higistama. Palaviku alandamiseks sega teelusikatäis ravimtaime kruusitäie kuuma veega, lase tõmmata 10–15 minutit ja joo 3–4 tassi päevas. Soovituslik on pärnaõieteed tarbida vaid külmetusnähtude puhul. Ühegi ravimtaime põhjuseta liigtarbimine ei ole tervislik. Leevenda iiveldustunnet ja lihaskrampe Ingveriteed on Hiina meditsiinis kasutatud iivelduse ja lihaskrampide leevendamiseks üle 2000 aasta. Ingver parandab vereringet ning on tõhus loodulik põletike ennetaja ja alandaja. Juhul kui...

10 sammuga tõelise heaoluni

Kui sina ise või mõni su sõber on üks neist, kes loodab heaoluni jõuda füüsilise aktiivsuse abil, siis oled tõenäoliselt tundnud, kui raske või lausa võimatu see on. Hea enesetundeni jõudmiseks on vaja keskenduda rohkemale kui vaid füüsilistele tegevustele, sest tõeline heaolu on seotud pideva kasvamise, mõistmise, tasakaalu ja leppimisega. Inimesed võtavad hea enesetundeni jõudmiseks ette pikki teekondi. Paljud loevad dieediõpetusi, peavad nõu sõpradega ja vaatavad Youtube’i videoid. Teised jällegi rakendavad enda parema enesetunde nimel treeningkavasid. Üksnes füüsiline tegevus aga täieliku heaoluni ei vii. Siin on 10 viisi, kuidas leida tee heaoluni:   1. Ära poe oma emotsioonide eest peitu Emotsioonid on otseselt ja kaudselt seotud vaimsete, füüsiliste ja suhteprobleemidega. Mõned inimesed väldivad oma emotsioone rohkem kui teised. Üks heaolu võti on oskus lubada oma emotsioonidel plahvatada ning kogeda neid täiel rinnal, kuna see aitab end paremini mõista. Emotsioonid tasub ka üles kirjutada: just niimoodi tulevad oma valusate tunnetega toime poeedid ja kirjanikud. Ka uuringud näitavad, et inimesed, kes kirjutavad oma emotsioonid üles, on vähem masenduses ja näevad oma elu positiivsemana. 2. Ole valmis riskima Uuringud on tõestanud, et teatud määral riskimine on rahuldust pakkuv ja tervislik. Sea endale väljakutse riskida vähemalt korra iga päev – olgu selleks siis rahvahulga ees tantsimine või millestki uuest rääkimine. Selline mugavustsoonist lahkumine viib huvitaval kombel lõpuks hoopis mugavustundeni. 3. Armasta olevikku Ära mõtle sellele, mida sa tegid eile või mida teised sellest arvavad. Selle asemel mõtle, mida saad teha praegu. Ela olevikus ja tee plaane homseks. 4. Vaata enesesse Sul võib küll terve päev kiire olla, kuid sa peaksid jätma veidi aega iseendale. Hakka mõtlema oma mõtetest, tunnetest ja käitumistest ning küsima...

India vürtsid ennetavad vähki

Tõenäoliselt oled kuulnud, et toit on meie tervise üks suurim mõjutaja. Õige toit hoiab meid tervena, vale toit toetab haiguste teket. Paljudel india vürtsidel on aga vähki ennetav toime. Millistel täpselt, seda alljärgnevalt lähemalt tutvustamegi. Teame kõik kurba tõsiasja, et üle maailma on just vähk see haigus, mis kõige sagedamini inimesi hauda viib. Globaalne statistika on murettekitav, sest paljudes riikides on 100 000 elaniku kohta rohkem kui 300 vähijuhtumit. Arvatakse, et kaasaegne inimene ei järgi just kõige tervislikumat eluviisi, mis tähendab, et toitumisharjumused on valed ning ka kehalist aktiivsust on liiga vähe. Jah, just toitumisharjumuste muster on sageli see, millel on tugevad seosed paljude haiguste esinemissagedusega, seda eriti just vähi puhul. Seetõttu peaksid tervislikud toitumispõhimõtted olema esikohal igaühe jaoks. Kahjuks aga on levinud arvamus, et tervislik toit on maitsetu ja ühekülgne ning see on üks põhjustest, miks tervislikust eluviisist kergesti loobutakse, naastes tagasi vanade harjumuste juurde. Tegelikult on maitsvaid ja tervislikke variante rohkem kui küll! Kui teile tundub, et sööte liiga sageli ühte ja sama toitu ning see on teid ära tüüdanud, siis miks mitte proovida hoopis mõnest kaugest riigist pärit uusi maitseid? Näiteks saab toitu valmistada India vürtside ja koostisosade abil – see ei ole ainuüksi väga maitsev, vaid ka tervislik ning ennetab vähihaigusi. Kurkumiin/kurkum Kurkumit peetakse vürtside kuningaks, sest see sisaldab kurkumiini (polüfenool), mis toimib vähirakkude kasvu aeglustajana. Kurkumiin survestab vähirakke hukkuma, kuid samas ei ohusta organismi terveid rakke. Apteegitill Apteegitill sisaldab aineid, mis on samuti vähivastased. Ateegitillis on fütotoitained ja antioksüdandid – need takistavad ensüümide tegevust, mis käivitavad vähirakkude paljunemise. Valmistage näiteks maitsev tomati-apteegitilli-küüslaugu supp. Kui see siiski ei ahvatle, siis võib proovida hoopis röstitud apteegitilli....

Kuidas vaatamata pimedusele olla rõõmus?

Talv on kohe saabumas, kuid pimedus on juba kohal. Uuringute põhjal kannatab 10–20% põhjapoolkeral elavatest inimestest talvemasenduse all. Kuidas seda vältida ja vaatamata pimedusele olla rõõmus? Me elame piirkonnas, kus umbes pool aastast on suhteliselt või isegi väga pime. Päevad on lühikesed, päikesevalgust vähe ning keskkonda valitseb süngus. Meie organism vajab aga looduslikku päevavalgust, et toota D-vitamiini, reguleerida hormoone ja igapäevast elurütmi, eriti just magamise ja söömisega seotud tegevusi. Talvel on Eestis loomulikku valgust väga vähe ning see mõjutab ka meie hormoone, mis võivad tasakaalust välja minna. Keha on segaduses ja nõnda saavad puudutatud ka meie meeleolud, mis võivad muutuda melanhoolseks, pahuraks või isegi depressiivseks. Õnneks on keemiliste antidepressantide asenduseks palju teisi võimalusi, mis aitavad talvemasendust ennetada ning säilitada positiivsust ja rõõmsat meelt. Millised need on? Puhka ja tee lõunauinakuid – piisav uni öösiti ja päevasel ajal lühikesed puhkehetked ning uinakud annavad energiat ning pakuvad kehale hea võimaluse energiat taastada. Mõtle positiivselt – emotsioonid on tugevalt seotud meie mõtlemisviisidega. Jälgi oma mõtteid, et need oleksid positiivsed, toetavad ja innustavad. Võid endale teha ka nimekirja inspireerivatest lausetest ning neid endale iga päev ette lugeda. Söö puhast ja tervendavat toitu – söök on paljudele lohutus ja emotsioonide allasurumise viis, kuid toit võib meid muuta haigeks, väsinuks ja negatiivseks. Puhas ja kehatüübile õige toitumine hoiab meid aga tervena. Talvel võiks tarbida rohkem vürtse, sest need mõjuvad kehale ravimina. Loo mõnus keskkond – süüta küünlad, tee kaminasse tuli, joo head teed, pane põlema viiruk ehk teisisõnu muuda end ümbritsev keskkond ilusaks, harmooniliseks ja õdusaks. Suhtle meeldivate inimestega – inimesed, kellega suhtleme, mõjutavad meid palju. Pole mõtet lävida inimestega, kes ei tekita meis head,...

Bliss on uuenenud!

Toit ei ole ainult kõhutäide. See on miski, mis mõjub meie emotsioonidele, tervisele ja peaks muutma meid tervemaks. Blissis on viimase paari kuu jooksul toimunud mitu olulist ja suurt muudatust. Mis need täpsemalt on ja miks neid vaja oli, selgitab Bliss restorani omanik Kristjan Kann. Pole saladus, et iga toidukoht on oma omaniku nägu. Sama kehtib ka Bliss taimetoidurestorani kohta, mille omanik Kristjan Kann on joogaga sügavuti tegelev ja spirituaalne inimene ning kogu restorani ja Blissi maja kontseptsioon sündis just sellest ajendatuna. Piimatooted menüüst välja Aja möödudes muutuvad põhimõtted sügavamaks ja teekonnad teistsuguseks ning sellest koorus välja esimene suurem muutus Bliss restorani jaoks. “Katsetasin enda peal piimavaba toitumist ning mu enesetunne muutus veelgi paremaks. Nüüd oleme ka Blissi muutnud praktiliselt piimavabaks,” räägib Kristjan. “Üldises plaanis ma ei ütle, et piimatooted on halvad, sest me kõik oleme erinevad ja iga inimene otsustab ise, mida sööb. Selles osas ei sea ma endale rangeid piiranguid ja võin vahetevahel soovi korral endale ikkagi piimatooteid lubada, kuid nende igapäevase tarbimise olen lõpetanud,” selgitab Kristjan oma uusi põhimõtteid. End keeldude-käskudega piiramine ei ole tema arvates õige, sest see lihtsalt ei toimi. Kuulata tuleb keha ja mõista, mis on meile hea ja mis mitte. Me oleme see, mida sööme Vahel küsitakse Kristjanilt, kui palju ta oma erinevatele joogapraktikatele aega pühendab. Ta muheleb ja ütleb, et 24/7. “Kõike tuleb teha naudingu, pühendumuse ja rõõmuga, sest siis saab igast tegevusest ja üldse kogu elust üks väga nauditav ja tasakaalustav praktika,” ütleb ta. Toit on tervisliku eluviisi, inimese elutunnetuse ja füüsisega tihedalt seotud, mistõttu peaks see olema hoolikalt valitud. “Me oleme see, mida sööme. Mõne tunni pärast on kogu...

Kuidas valida head ja tervislikku toidukohta?

Kohti, kus süüa, on äärmiselt palju. Rohkelt on ka neid kohvikuid ja restorane, mis väidavad end olevat tervisliku toidu pakkujad. Mida see täpsemalt tähendab? Kas tervislikkus on üheselt mõistetav ja alati samadele põhimõtetele vastav? Kahjuks päris nii see ei ole. Milliste kriteeriumide järgi valida söögikoht, et see vastaks su nõudmistele ja garanteeriks maitsva toiduelamuse? Toome välja peamised aspektid, mida jälgida ja mille põhjal otsus teha: Uuri, mida peab restoran “tervisliku” all silmas? Tervislikkus on üsnagi subjektiivne termin, mida kasutavad enda kirjeldamiseks nii taimetoidu- kui ka liharestoranid, sageli isegi pubid. Uuri menüüst ja kodulehelt, et mida restoran täpsemalt pakub. Kas saad sealt omale meelepärast toitu või on tegemist pelgalt meelitava sõnaga reklaamis? Vaata, kas pakkumises on taimetoite, kodumaist toorainet ja mahetoodangut. Kas kogu ettevõttele on omane ökoloogiline lähenemine? Kust pärineb tooraine? Paljud tervislikud toidukohad tellivad oma tooraine teiselt poolt maakera. Vali toidukoht, mis eelistab kodumaist toodangut. Kuidas seda kindlaks teha? Loe menüüst toitude kirjeldusi – uhkete ja võõrapäraste nimedega toiduained reedavad nende sissetoomise. Eesti kliimas kasvavast toorainest saab väga mitmekesist, tervislikku ja puhast toitu ning pole mingit põhjust, miks peaksid valima töödeldud produkte, mis on toodud väga kaugelt. Kui lai on menüü? Kaua jaksad tellida toitu menüüst, kus on vaid üksikud valikud? Paar suppi ja salatit, mõned pearoad ning magustoidud pole see, mida mõnusast söögikohast ootad. Isegi kui valid alati sama asja, siis teadmine, et sul on lai valikuvõimalus, annab vabaduse, mis omakorda tekitab heaolutunde! Samuti võib juhtuda, et sinu soovid restorani jõudes muutuvad. Seetõttu on oluline, et restoranis oleks lai ja mitmekesine valik. Ideaalne söögikoht on selline, kus saavad süüa nii mehed kui naised, lapsed ja eakad, sest valik on lihtsalt nii võimalusterohke. Kas restoranil on tasuta parkimine? Sageli ei arvestata sööma minnes parkimisega. Restorani valides tee endale selgeks,...